ضرورت تشکیل یک دولت آشتی ملی ...
برای مرجع وَ عنوان اولیه متن، به عنوان اشاره کنید
درج هیچ مطلب یا مقاله-ای دال بر تأیید یا تکذیب
صد در صد آن نیست؛ فقط جنبه اطلاع-رسانی دارد.
خبرنگار: در مصاحبههایی که اخیراً داشته اید به بی برنامه گی اصلاح طلبان در خصوص انتخابات پیش روی در خردادماه سال آینده اشاره داشته اید اما بنظر میرسد که اصلاح طلبان در تدارک نشست ها و گردهماییهای مختلفی هستند. روحانیون مبارز، مسولین ارشد اجرایی در دوران اصلاحات ، برخی از نمایندگان مجلس ششم و بنیاد باران وابسته به آقای خاتمی در تدارک گردهمایی هایی هستند. از طرف دیگر شما در یک مصاحبه-ای اخیرا از حجت الاسلام ناطق نوری هم بعنوان نامزدهایی که اصلاح طلبان می بایستی در نظر بگیرند صحبت کرده اید در حالیکه یکی دو هفته قبلش حمایت اصلاح طلبان از آقای قالیباف را مطرح کرده بودید.
زیبا کلام: هر سه، چهار موضوعی که میگوید درست است. من از بی برنامه گی و عدم تحرک اصلاح طلبان انتقاد کرده بودم. هنوز هم فکر میکنم علیر غم آنچه که شما گفتید اصلاح طلبان به روی ریل صحیح نیفتادهاند.
خبرنگار: چطور؟
زیبا کلام: ببینید آنچه که من گفتم این بود که رهبری اصلاح طلبان میبایستی دور هم جمع شوند و یکسری تصمیمات اساسی و استراتژیک در مورد انتخابات ریاست جمهوری سال آینده اتخاذ نمایند. آیا اساسا می خواهند در آن شرکت کنند ، نمی خواهند شرکت کنند، چرا باید شرکت کنند، چرا نباید شرکت کنند، اهداف سیاسی و اجتماعی کوتاه مدت و بلند مدت آنان بعنوان یک جریان دموکراسی خواه کدامین می بایستی باشند، نسبت انتخابات ریاست جمهوری با آن اهداف چگونه می باشد، آیا اصلاح طلبان می بایستی یک نامزد اصلاح طلب داشته باشند یا چندین نامزد، ایا صلاح نیست از یک نامزد اصولگرای میانه رو حمایت کنند ، و پرسش های بسیار دیگری. اما آنان اصلا وارد این وادی ها نشده اند و انگار نه انگار که آنان رهبری اصلاحات را در دست دارند.
خبرنگار: ولی روحانیون مبارز، مسئولین ارشد دولت اصلاحات و نمایندگان ادوار مجلس دارند دور هم جمع میشوند.
زیبا کلام: اینکه یکنفر در دولت آقای خاتمی و یا در مجلس ششم نماینده بوده یا با مجمع روحانیون حشرونشری داشته یا دارد که رهبری اصلاحات نمی شود بفرض که آنچه شما می گویید دارد تحقق پیدا می کند که در همین هم من خیلی شک دارم که واقعا در شرف تکوین باشد؟.
خبرنگار: پس منظور شما چه شخصیتهایی هستند؟
زبیاکلام: مثلا چهره ها و شخصیت هایی مثل خود آقای خاتمی، نماینده ای از جانب آقای هاشمی رفسنجانی ، عبدالله نوری، غلامحسین کرباسچی ، آقایان موسوی خو یینی ها ، موسوی لاری ، حسین مرعشی، کمال و صادق خرازی، دکتر محمد رضا خاتمی، سعید حجاریان، دکتر محمد علی نجفی، هادی خانکی، اسحاق جهانگیری، دکتر نیلی ، دکتر ستاریان، خانم دکتر معصومه ابتکار، آقای مسجد جامعی و این دست شخصیتها
خبرنگار: که چکار کنند؟
زیباکلام: که خط مشی اصلاح طلبان را برای این انتخابات روشن کنند.
خبرنگار: یعنی همان پرسش هایی را که شما مطرح کردید؟
زیباکلام : دقیقا.
خبرنگار: ولی برخی از مطالب شما کلی است. مثلا اینکه می فرمایید اهداف بلند مدت یا کوتاه مدت اصلاح طلبان. مقصودتان دقیقا چی هست؟
زیباکلام : ببینیید اصلاح طلبان بعنوان یک جریان عمده دمکراسی خواهی در ایران یک خواستههایی دارند. یک مطالبات و انتظاراتی دارند. بعضی از اینها در کوتاه مدت هستند. مثلاً قانونی اعلام شدن حزب مشارکت و سازمان مجاهدین انقلاب ، آزادی زندانیان اصلاح طلب و خواستههایی از این است. یک سری هم خواستههای بلند مدت انهاست. حاکمیت قانون ، انتخابات آزاد بدون اعمال نظارت استصوابی ، آزادی اندیشه ، آزادی بیان وخواسته هایی از این دست. اولین و مهم ترین پرسش برای اصلاح طلبان آنست که آیا شرکت در انتخابات کمکی به تحقق این خواسته های ما می کند یا نه ؟ اگر شرکت نکنیم برای تحقق اهدافمان بهتر خواهد بود یا شرکت بکنیم؟ سوال بعدی آنست که اگر بالفرض نامزد اصلاح طلب ما تایید صلاحیت شد و داستان دوم خرداد سال 76 هم اتفاق بیفتاد، آیا رییس جمهور ما قادر خواهد بود در سال 92 در جهت اهداف و خواسته های اصلاح طلبان گامی بردارد؟ یا بر عکس اگر یک رییس جمهور اصولگرای معتدل بقدرت برسد بیشتر می تواند در جهت آن خواسته ها گام بردارد؟
خبرنگار: وشما معتقدند که اصلاح طلبان این کارها را نکرده اند؟
زیبا کلام : نه تا آنجا که میدونم هیچ گامی در این جهتها برداشته نشده. هر چی هست در حد حدس و گمان است.
خبرنگار: یعنی حتی اینکه دکترمحمد رضا عا رف بعنوان نامزد اصلاح طلبان معرفی شود هم تصمیم گیری رسمی نبوده؟
زیباکلام: نه والله نبوده. ببینید من اصلاً دارم می گم که رهبران یا سران اصلاح طلب اصلاً یکبار هم دور هم جمع نشده اند که یک استکان چایی با هم بخورند.
خبرنگار: پس امید زیادی به این اخبار که قرار است نمایندگان ادوار مجلس ، مسولین اجرایی دولت خاتمی ، چهره های اصلاح طلب، روحانیون و ...
زیباکلام: من اصلاً به چنین نشستی امیدی ندارم. چون ببینید در یک جمع 30 ،40 ،50 نفری و حتی بیشتر صحبتهای زیادی خواهد شد . دوستانی که مدتها بوده که یکدیگر را ندیدهاند طبیعی خواهد بود که نتوانند به توافقات اصولی و مهمی برسند.
خبرنگار: خوب پس شما نظرتون چیه ؟
زیباکلام: عرض کردم رهبران اصلی و اولیه اصلاح طلبان.
خبرنگار: ممکنه گفته بشه که این تصمیم گیری دمکراتیک نیست در حالیکه آن جمع گسترده بقول شما 40 ،50 نفری دمکراتیک است.
زیباکلام : در اصل شما درست میگویید ولی ببینید این که شما میگویید یعنی رهبری دسته جمعی مال یک حزب است. ولی آن 50 نفر که شما می گویید مال چندین گروه هستند. بعلاوه تصمیمی را که رهبری اصلاحات میگیرد میتواند بعداً از احزاب و تشکلهای وابسته به اصلاح طلبان دعوت کند و آن تصمیمات را به بحث و بررسی در آن جمع بگذارد.
خبرنگار: چرا قالیباف، چرا ناطق نوری؟ بعضیها بشما ایراد گرفتهاند که چه جوری هست شما در ابتدا قالیباف را مطرح کردید و بلافاصله چند روز بعدش آقای ناطق را گفتید؟
زیبا کلام: ببینید این جوری نبوده که من اول هفته گفته باشم به قالیباف رای بدهیم و وسط هفته آقای ناطق را گفته باشم و آخر هفته هم یک نفر سومی را بگویم.
خبرنگار: ولی ظاهرش اینجوری شده.
زیباکلام: ببینید در مصاحبههای تلفنی برای سایت ها از جمله برای خود شما خیلی وقتها سوال و جواب خیلی درست مطرح نمیشود و آنچه منظور من بوده فدای انتخاب خبرنگار برای تیتر مصاحبه اش می شود.
خبرنگار: ما تعهد حرفه ای داریم در آنا و اینجوری کار نمی کنیم
زیباکلام : من هم نگفتم که شما کرده اید. مقصودم این است که خیلی وقت ها حرف یا منظور یا پیام من فدای این می شود که شما یک تیتر جنجالی داشته باشید. هم داستان قالیباف و هم داستان جناب ناطق نوری این جوری شد. ببینید یک وقت هست که جنابعالی از بنده می پرسید که ما میخواهیم از بندر عباس برای رشت گندم حمل کنیم و از من میپرسید که چه وسیلهای بهتر است ؟ میگویم که تریلی 18 چرخ. یک وقت هست که شما میگویید ما عروس را میخواهیم از بندر عباس بیاوریم رشت و باز از بنده می پرسید که چکار کنیم؟ بنده آنوقت میگویم که به یک سواری سفید گل بزنید. دو تا پاسخ کاملاً متفاوت در خصوص دو کار متفاوت. بحث قالیباف این بود که آیا اصلاح طلبان بروند به دنبال معرفی و طرح نامزد خودشان یا بروند به دنبال نامزدی که اصلاح طلب نیست ولی ممکن است از یک رییس جمهور اصلاح طلب بیشتر و بهتر بتواند برای اصلاح طلبان دست آورد داشته باشد. بحث در خصوص آقای ناطق نوری اصلاً یک بحث دیگر بود.
خبرنگار: یعنی پیشنهاد نامزدی برای اصلاح طلبان نبود؟
زیباکلام: اصلاً نه بحث اصلاح طلبان بود ، نه بحث اصولگریان. بحث این بود که اصولا کشور ، مملکت و نظام به چه رییس جمهوری در شرایط فعلی نیاز دارد؟
خبرنگار: یعنی شما اعتقاد ندارید که در شرایط فعلی ایران نیاز به یک رییس جمهور اصلاح طلب دارد.
زیبا کلام: اجازه دهید من صورت مسئله را آنگونه که فکر میکنم مطرح کنم که باز فردا نگوئید که زیباکلام یک نظر سومی داده و میگوید نیازی به رییس جمهور اصلاح طلب نداریم. ببینید من فکر میکنم که در شرایط فعلی ایران در یک وضعیت جالبی از نظر سیاسی و اجتماعی قرار ندارد.
خبرنگار: یعنی چی؟
زیباکلام: یعنی اینکه حجم تنشها، دشمنیها، بغض و کینهها و تلاش در جهت حذف یکدیگر در جامعه ما خیلی زیاد است. در جامعه امروز ایران سطح وحدت ملی، تحمل یکدیگر، توافق بر سر آنچه که منافع ملی است و مقولاتی از این است متاسفانه فوق العاده پایین آمده.
خبرنگار: مقصودتان همان جبهه گری و رقابت میان اصولگرایان و اصلاح طلبان است؟
متن کامل
تهیه وَ تدوین : عـبـــد عـا صـی